Anii de liceu petrecuti intr-un colegiu de tip Sixth Form (ce include ultimii doi ani de liceu) in UK te vor pregati pentru studiile universitare, astfel ca vei descoperi diferente mari in ceea ce priveste dificultatea si aprofundarea materiilor studiate. In acest articol, vom incerca sa clarificam intrebarile pe care le ai cu privire la aceasta tranzitie si vom analiza cateva diferente-cheie intre sistemul de invatamant britanic si cel romanesc.
Modul de lucru in cadrul programei de tip A-level va fi diferit; un prim exemplu este ca vei invata in clase mult mai mici (de maxim 12 elevi). Fiind o schimbare semnificativa in modul tau de viata, aceasta tranzitie va veni cu lucruri noi la care va trebui sa te adaptezi. Nu ai de ce sa te ingrijorezi; programa A-Level te va indruma spre tipul de studiu pe care il vei urma la universitate si te va pregati pentru momentul in care vei experimenta un stil de predare si de viata diferit fata de ce ai intalnit pana acum.
- Numarul materiilor
Incepem cu o veste buna: in cazul in care intampini dificultati la matematica, nu este obligatoriu sa o studiezi la A-level. Daca pana acum te-ai obisnuit sa studiezi mai mult de 10 materii, la A-level acest numar va scadea drastic. Vei studia doar 3 materii care te intereseaza si pe care le vei aprofunda, renuntand la cele care nu iti plac. Acest lucru ar trebui sa te motiveze mai usor sa inveti. Cu toate acestea, cand iti alegi materiile, te sfatuim sa te gandesti la ce curs vei aplica la universitate pentru ca exista specializari care solicita anumite cursuri.
- Nivelul de dificultate
Aminteste-ti cand ai inceput liceul; ti s-a parut greu, nu? Sigur acum ti se pare mult mai usor. Dupa cum te poti astepta, programa A-level este mai dificila decat programa pe care o urmezi in prezent. Chiar daca va parea mai grea la inceput, programa A-level iti va dezvolta abilitatile academice – cum ar fi gandirea critica si analitica.
Citeste mai mult aici