Jurnalul unui insotitor de grup – Tabara de vara de la Berlin

Ziua 5
Ca si celelalte de pana acum, si aceasta a inceput cu micul dejun si cu orele de curs. Au urmat apoi extraactivitatile, destul de variate si interactive. Andru a avut si astazi ore de sailing si devine din ce in ce mai bun. A fost lasat sa manevreze el insusi ambarcatiunea si asta l-a bucurat enorm. Sergiu si Vlad au ales pentru prima activitate o plimbare prin padure, pentru ca au ramas impresionati de prima experienta. Ca a doua activitate au ales cu totii inotul. Am mers impreuna, i-am admirat facand tot felul de scheme si ne-am amuzat copios. Pe langa faptul ca inoata foarte bine toti trei, se vede ca le place sa fie in apa. Poate ma invata si pe mine sa inot.
Bianca pe de alta parte a inceput astazi lectiile de tenis. Acestea nu se desfasoara in interiorul campusului asa ca a facut si o scurta plimbare cu masina prin imprejurimi.
Teo, Ilinca, Smaranda si Sofia (o fetita din Republica Moldova pe care am adoptat-o, ea sosind singura in tabara) au ales pentru intreaga zi o activitate atat distractiva cat si practica si creativa. Dupa ce au vopsit in galben peretele unei camera din campus au inceput sa picteze pe cel de langa, care era deja galben, un desen abstract, care aduce a mozaic multicolor. S-au jucat cu formele si culorile iar rezultatul a fost superb. Ele isi doreau ca de obicei sa iasa mai bine dar toata lumea le-a admirat opera neterminata. Maine se vor intoarce pentru a-si termina creatia. A fost distractiv pentru ca au putut sa-si de frau liber imaginatiei, sa lucreze cu pensule si acuarele profesioniste si sa vopseasca ele insele un perete intreg. Hainele de lucru au avut putin de suferit dar asta le-a amuzat si mai tare.
Inainte de masa de seara ne-am strans cu totii in camera baietilor pentru a repeta pentru testul de a doua zi. Am clarificat impreuna tot ceea ce nu intelesesera copiii si am construit cateva exemple. A fost frumos sa lucram impreuna si eu sa-mi exersez meseria atat de draga mie. Pentru ca le era putin teama, le-am explicat ca testul este menit sa arate ce cunostinte au acumulat in aceste zile si unde ar mai trebui lucrat. Acest lucru i-a mai linistit.
Dupa cina, la care mancarea a fost delicioasa, am participat cu totii la un concurs intitulat ” Wetten dass….” ( ”Pariem ca…”). Copiii au fost impartiti in 6 grupe care s-au luptat pentru castigarea unor premii ”spirituale”. Probele au constat in formarea unei piramide umane, alinierea in ordinea varstei si apoi a inaltimii, o stafeta cu mers alert si cel mai original dans. Echipa castigatoare a fost cea in care se afla si Ilinca, aceasta primind in dar o poveste de seara spusa de catre supraveghetorul preferat. Am fost rugata sa fac eu acest lucru si asta m-a bucurat teribil. Din pacate asta-seara nu am putut onora invitatia asa ca raman datoare pentru seara de maine.
Dupa o zi lunga si obositoare abia asteptam sa ajungem in lumea viselor. Noapte buna!
Ziua 6
A sosit si ziua testului. La micul dejun s-a vorbit aproape numai despre acest lucru. Dupa ce au terminat de mancat, am pornit impreuna catre salile de curs, dandu-le ultimele sfaturi si incurajari. La final i-am asteptat ca de obicei la locul deja cunoscut pentru a obtine impresiile ”la cald”. Desi nu au facut perfect asa cum si-ar fi dorit,cu totii s-au descurcat si au demonstrat ca si-au insusit in mare parte informatiile noi.
Pentru ca era foarte cald afara, organizatorii au inlocuit toate activitatile de azi cu un ”beach party” pe malul lacului. Desigur toata lumea a fost incantata. Copiii au stat mai mult in apa, s-au jucat, au inotat si au incins o runda de discutii in apa. Au fost si momente in care erau ocupate si prosoapele, mai ales de catre fete care voiau sa prinda doar ele tot soarele. Din fericire aveau si creme de protectie pe care le-au si folosit. Distractia a fost asigurata si de muzica, fructe, suc si un celofan ud, dat cu sapun lichid pe care copiii alunecau. Spre sfarsitul petrecerii minunatul nostru grup a facut si o demonstratie de dans si au facut-o atat de bine incat chiar si instructorul de dans li s-a alaturat. A fost senzational.
Seara a fost organizata o cautare de comori si desi cu totii erau obositi de la atata apa si soare, s-au distrat rezolvand diferite sarcini in vederea castigarii unor parti din harta mare care ii ducea la comoara. In final au castigat cu totii ciocolata si baloane umplute cu apa cu care au ”incins o bataie” cu cei din staff.
Dupa activitatea de seara, pentru ca inca mai aveam timp, ne-am strans in camera fetelor si am jucat Kems. Jocul in sine e amuzant asa ca a fost distractiv. Dar pentru ca era ora de mers in camera, am urcat cu baietii si am jucat Macao pana la ora stingerii.
A fost o zi frumoasa dar obositoare. Maine ne asteapta ”Gruselkabinett” (un fel de casa a groazei) si o runda de shopping.
Dapfni (group leader tabara Berlin)