Programele din Statele Unite au starnit mereu interesul persoanelor orientate spre noi provocari si aventuri. Chiar daca programele sunt facilitate de catre diverse servicii acum mai mult ca niciodata, potentialul client va avea mereu nesigurante cu privire la anumite aspecte, printre care zbor, plasament, dar mai ales VIZA SUA.
Accesul in Statele Unite se face prin intermediul mai multor tipuri de viza, in functie de nationalitate si scopul vizitei. De exemplu, pentru a putea lua parte la o tabara educationala in aceasta tara, este nevoie de aplicarea pentru viza temporara de turist. Acest tip de viza este cunoscut sub denumirea Viza SUA B1/B2 si este adresata persoanelor care calatoresc in interes de afaceri, in scop recreativ, pentru a vizita persoanele dragi, dar si pentru tratamente medicale.
Procedura de obtinere a vizei pentru SUA in 2020 este semnificativ simplificata fata de anii trecuti, acest lucru datorandu-se digitalizarii activitatii Ambasadelor. Aceasta evolutie a fost imbratisata din plin si de catre angajatii acestor institutii. Astfel, timpul de asteptare pentru programarea la viza in SUA a fost redus cu mult, iar formalitatile pentru interviul de obtinere a vizei au fost simplificate.
Tipul de viza pentru SUA B1/B2 este disponibila bineinteles si pentru copii, prin urmare este documentul pe baza caruia programele de tip tabere educationale in SUA sunt posibile.
Obtinerea vizei temporare de turist in 6 pasi
Prima cerinta este obtinerea unei fotografii de tip buletin. Aceasta poza trebuie sa fie in format digital si va trebui sa respecte anumite norme. Importanta acestei mici poze este destul de mare, deoarece ulterior va fi incadrata in formularul DS-160.
Pentru ca poza sa fie reusita, dar mai ales acceptata, trebuiesc respectate anumite aspecte, printre care:
- Orientarea capului reprezinta un aspect important, iar fata trebuie sa fie vizibila in totalitate.
- Eliminarea umbrelor este necesara deoarece fata trebuie sa fie luminata complet.
- Ochii trebuie sa fie deschisi si orientate la 2/3 din inaltimea fotografiei.
- Pozitionarea capului in centrul fotografiei, cu orientare centrala.
- Fundalul trebuie sa fie alb si liber.
- Aspectul facial natural si relaxat.
- Umplerea cadrului.
A doua cerinta este reprezentata de completarea formularului online DS-160. Documentul in cauza este extrem de important pentru ca fara acesta nu se poate sustine interviul de la Ambasada. Completarea se face online, iar in momentul completarii efective trebuie acordata atentie tarii din care se face insrierea, ID-ului formularului, dar si tipului de viza pentru care se aplica. Dupa completarea informatiilor corecte, aplicatia se poate trimite, urmand ca plata taxei de viza sa fie urmatoarea preocupare.
Taxa de viza este cel de-al treilea pas in acest proces. Taxa de viza este in valoare de 160 USD/persoana si se plateste in RON, la orice sucursala a Bancii Transilvania . Dupa ce ati efectuat plata taxei de procesare a vizei, va trebui sa pastrati chitanta eliberata de Banca Transilvania, deoarece in cazul pierderii, aceasta nu poate fi inlocuita, iar suma trebuie platita din nou. Astfel, nu veţi putea programa un interviu fara numarul chitantei. Trebuie acordata atentie in momentul generarii formularului de plata, deoarece acest proces poate dura cateva minute (pagina nu trebuie inchisa). De asemenea, este necesar sa aveti un browser cu Flash Player instalat, iar pop-up blocker-ul trebuie sa fie dezactivat.
In a patra etapa se va face inregistrarea online si programarea interviului. Pentru a putea programa un interviu sau selecta locatia de livrare a documentelor, va trebui sa va inregistrati si sa creati un profil online. Dupa generarea contului, va puteti programa online sau puteti suna la call center la numarul +40 31 7800 260. In momentul programarii sunt necesare urmatoarele documente: pasaportul aplicantului, chitanta de la Banca Transilvania si pagina de confirmare a completarii formularului DS160 (cea cu cod de bare).
Etapa a cincea este interviul de la Ambasada din zona Baneasa, Bucuresti. La intrare se va face o verificare corporala amanuntita. Dupa verificare este necesara analiza documentele, abia apoi urmand interviul efectiv. Discutia cu consulul are loc la un ghiseu, iar generic, intrebarile sunt legate de sotuatia sociala, scolara. Intrebarea cu privire la scopul vizitei va fi de asemeni adresata. Este important de demostrat ca participantul nu are dorinta de a ramane in interiorul Statelor Unite.
Odata ajuns la punctul al saselea, participantul are cel mai probabil viza aprobata, urmanad doar sa astepte recuperarea pasaportului de la centrul TNT.
Multa bafta!