A studia in strainatate inca de pe timpul liceului poate fi un lucru care ii sperie pe multi elevi si parinti din Romania, insa beneficiile pot fi pe masura. Mai jos, iti prezentam principalele 3 diferente intre sistemul de invatamant romanesc si cel britanic.
1. Iti poti alege materiile
Duse vor fi vremurile in care vei studia multe ore pe zi materii care poate nu iti vor folosi niciodata pe viitor. Programa britanica se numeste A-level si este structurata extrem de diferit fata de cea romaneasca. In primul rand, vei invata in clase mult mai mici de aproximativ 10-12 elevi. Apoi, vei fi indrumat(a) catre domeniul de studiu pe care iti doresti sa il studiezi la nivel universitar. Astfel, in ultimii doi ani de studiu, vei avea oportunitatea sa iti alegi cele 3 sau 4 materii care consideri ca te vor pregati cel mai bine pentru domeniul la care vrei sa aplici la universitate.
Spre exemplu, daca iti doresti sa studiezi medicina, atunci, cel mai probabil, iti vei alege la A-level subiecte precum biologia, chimia, matematica si engleza. Iar daca vrei sa studiezi business sau management, atunci vei putea sa iti alegi la A-level matematica, studii de business, engleza, istoria sau economia.
In orice caz, programa A-level va fi o schimbare majora, insa poate fi una din cele mai benefice decizii de pana acum.
2. Vei invata cum sa inveti, nu ce sa inveti
Scoala britanica este foarte concentrata pe dezvoltarea gandirii critice si analitice. Elevii vor fi mereu pusi in situatia de a-si analiza propria munca, dar si pe cea a celorlalti. Discutiile intre elevi si profesori sunt incurajate, iar feedback-ul este o unealta de baza in sistemul britanic. Gandirea creativa este si ea incurajata, ideile originale fiind apreciate. Astfel, cand vei termina scoala, vei fi pregatit(a) pentru nivelul academic competitiv ce se regaseste in toate universitatile de top din intreaga lume.
3. Independenta se castiga
Faptul ca te vei muta de-acasa la o varsta frageda te va obliga sa devii mai independent(a) si responsabil(a). Daca vei studia la o scoala de tip boarding (cazare inclusa in campusul scolii), atunci vei avea parte de supervizare, dar si de colegi mereu prin preajma. Cu toate acestea, vei avea si o doza de libertate, nefiind alaturi de parinti, si vei putea chiar sa parasesti campusul cu conditia sa te intorci la timp pentru ore sau activitatile scolii. De asemenea, nu vei primi un orar si nici nu va sta nimeni sa te urmareasca, asadar va trebui sa te obisnuiesti sa iti asumi atat deciziile, cat si consecintele lor. Daca stai sa te gandesti ca majoritatea celor care studiaza liceul in strainatate ajung studenti la universitati prestigioase din intreaga lume, ai spune ca scoala britanica are secretul pentru un viitor de succes.
Indiferent daca te-am convins sau nu de cele 3 diferente intre sistemul de invatamant romanesc si cel britanic, viziteaza pagina concursului nostru de burse, Earlscliffe Scholarship Competition, si poti castiga o bursa de 50% la un colegiu de top din Marea Britanie. Astfel, te vei putea convinge de toate avantajele sistemului britanic!
Inscrierile se fac pana la data de 1 februarie.