Exista o parte a procesului de aplicare pentru inscrierea la universitatile din strainatate, de care majoritatea elevilor se tem cel mai mult: interviul.
Nu toate universitatile intervieveaza potentialii studenti, insa daca vei aplica la universitatile de top din UK este foarte probabil sa fii nevoit sa sustii cel putin un interviu. Putine persoane pot evalua presiunea la care sunt supuse in cadrul unui interviu sau faptul ca viitorul lor depinde de acele 20 de minute. Daca esti ingrijorat, noi te sfatuim sa citesti acest articol in care vei gasi sfaturile de care ai nevoie pentru a face o impresie buna la interviu.
Ce universitati iti cer interviu?
Toata lumea stie ca Oxford si Cambridge invita toti aplicantii sa participe la un interviu, dar nu sunt singurele. Nu exista o lista finala cu universitatile care solicita interviu deoarece acestea variaza de la o universitate la alta sau de la un curs la altul. De exemplu, daca aplici la un curs de literatura engleza, cel mai probabil nu vei fi chemat la un interviu decat daca aplicarea ta va fi la Oxbridge – dar exista si exceptii: Universitatea Warwick si Queen Mary cer interviu aplicantilor pe literatura engleza. Este posibil sa fii chemat la interviu pentru cursurile care implica practica profesionala (cum ar fi medicina) si pentru cursurile de arta (cum ar fi cele de muzica – care probabil vor cere o auditie). University College London intervieveaza pentru majoritatea cursurilor, la fel si Imperial College London (care foloseste chiar si task-uri de grup sau alte activitati de selectie a studentilor). Cursurile pe stiinta, de exemplu ingineria, s-ar putea sa solicite interviu. Poti verifica daca ti se va cere un interviu vizitand website-ul universitatii la sectiunea cursului care te intereseaza.
Reguli de eticheta la interviu
-
Ajungi devreme
Niciodata sa nu intarzii la interviu. Este mai bine sa ajungi prea devreme decat sa intarzii un minut, asa ca cel mai bine iti aloci suficient timp sa ajungi acolo, si daca ai de calatorit mult, iar interviul este dimineata, te poti caza la un hotel din apropiere. Daca ai ajuns prea devreme, poti bea un ceai la o cafenea in apropiere. Verifica dinainte pentru a vedea exact unde si cand este interviul, planuieste-ti traseul si cumpara-ti bilete din timp. Toate aceste masuri iti vor reduce stresul inainte de interviu.
-
Fa primul pas in strangerea mainii
Limbajul corpului spune multe despre tine si cu siguranta vei parea increzator in propriile forte daca le oferi primul mana inainte de a ti-o oferi ei. O strangere ferma si o miscare impunatoare va arata determinarea ta, impreuna cu un politicos “incantat de cunostinta”. Daca consideri necesar, exerseaza cu alti oameni inainte de interviu!
-
Imbraca-te Smart!
Daca te imbraci neglijent vei dovedi lipsa de respect pentru cei cu care te intalnesti si pentru formalitatea cu care trebuie tratata ocazia. Hainele “smart” sunt un “must”, chiar daca nu te simti confortabil in ele. Asta inseamna un costum pentru barbati sau o rochie (costum), fusta si bluza decenta pentru femei.
-
Mentine contactul vizual
Si contactul vizual este foarte important in timpul interviului. Daca sunt mai multi intervievatori, uita-te cand la unul, cand la altul. Daca te uiti in jos tot interviul nu vei impresiona pe nimeni, deoarece acest lucru sugereaza ca nu vei lua parte la discutiile academice din timpul cursurilor. Pe scurt, nu sta cocosat, nu casca, nu-ti incrucisa bratele, nu aseza picior peste picior. Asigura-te ca pari intodeauna interesat de ce ti se spune.
-
Zambeste
Zambetul este foarte important, asa ca daca esti zambaret si bine-dispus, vei avea mai multe sanse. O parte din interviu incearca sa apreciezi daca tu vei fi sau nu cineva carora profesorilor le-ar face placere sa le predea; rezultatele academice le au deja, asa ca unul dintre motivele interviului este acela de a te cunoaste in persoana. Daca ii impresionezi, jumatate din batalie este castigata!
Daca vrei sa aplici la o universitate din strainatate, te invitam la seminarul despre aplicarea prin platforma online UCAS, din data de 09 Noiembrie. Vei afla toate informatiile de la Tim Fish, Directorul Earlscliffe College din Folkestone, UK, si absolvent al prestigioasei Universitati Oxford.
Detalii despre seminar si inscrieri gasesti aici.