Importanta prezentei parintelui in procesul de ghidare al copilului este vitala. Printr-un ghidaj corespunzator, procesul de dezvoltare personala va duce la imbunatatirea calitatii vietii personale, cat mai ales la atingerea obiectivelor sau visurilor copiilor. Avand un rol activ in acest proces, parintii vor ajuta copilul sa inteleaga din timp impactul dezvoltarii personale si aspectul conform caruia acest proces este unul ciclic.
Ce inseamna dezvoltarea personala la copii?
Pentru ca un copil sa fie ghidat corect in procesul sau de dezvoltare personala, parintele trebuie sa ii puna la dispozitie instrumente si resurse prin care copilul sa ajunga la autocunoastere. Sa invete sa recunoasca oportunitatile care i se ofera, indatoririle, amenintarile dar si consecintele tuturor alegerilor sale. Astfel, copilul va ajunge sa aiba un control asupra viitorului sau, dar si o viziune mai pertinenta si actuala asupra lumii in care evolueaza.
Un alt aspect crucial in procesul de dezvoltare il reprezinta deprinderea inteligentei emotionale, prin intermediul careia copilul va inlatura posibilitatea unei comunicari si exprimari defectuase. Din cauza ca este stapan pe emotii, acesta va sti dozajul emotional necesar intr-un scenariu de comunicare, deci va putea exprima mai clar ce simte.
Cunoasterea unei limbi straine ajuta la dezvoltarea personala
Prin expunerea copilului la doua sisteme lingvistice, acesta devine pregatit pentru tranzitul natural, progresiv si rapid de la o limba la alta. In acest fel, cunostintele si informatiile pot fi transferate intre domenii. Aceasta flexibilitate ii va fi utila mai ales in viata academica, cat si in interactiunile sociale, pentru ca dupa cum s-a demonstrat, persoanele bilingve vor avea control mai mare asupra atentiei. Rezultatul este reprezentat de dezvoltarea aptitudinii de multi-tasking prin flexibilitatea cognitiva.
Educatia – factor principal in dezvoltarea personala
Dezvoltarea personala reprezinta o parte semnificativa a institutiilor scolare, deoarece profesorii isi planifica periodic activitati prin care sa stimuleze creativitatea si gandirea analitica a elevilor. Apare totusi un minus pentru ca nu toate institutiile constientizeaza importanta acestui aspect. Din aceasta cauza, implicit nici parintele mai departe nu va intelege punctual aceste beneficii. Programele extrascolare sunt insa solutia.
Activitatile extrascolare vin in ajutorul dezvoltarii copilului
Dintre aceste programe extrascolare, se pare ca taberele educationale vor aduce unul dintre cele mai mari avantaje in dezvoltarea personala. In cadrul acestor programe, cresterea increderii de sine si dezvoltarea mijloacelor de comunicare par a fi cele mai importante beneficii.
Daca luam in calcul taberele internationale, ei bine, acestea mai dispun de un avantaj. Prin taberele internationale de grup se urmareste dezvoltarea nivelului de limba straina, practicarea activitatilor care sa incurajeze socializarea, comunicarea interculturala si intelegerea societatilor si culturilor noi prin excursii si vizite locale. Prin taberele internationale individuale insa, copilul poate sa isi puna la incercare cunostintele si aptitudinile prin practicarea lor in cadrul unei institutii de top. Prin aceasta oportunitate, elevul poate experimenta, nefiind nevoit sa ia o decizie pe termen lung. Cu alte cuvinte, dupa doua saptamani, el poate sti cu siguranta daca ii place tara si cultura pe care a ales-o, dar si daca domeniul pe care inainte il considera potrivit si sub control este cea mai buna alegere.
Specialistii in educatie considera totodata serviciile de consiliere un amanunt extrem de important in dezvoltarea personala a viitorului student, pentru ca astfel va avea sanse mai mari in a-si alege domeniul potrivit. Cu acest aspect sub control, elevul se va putea focusa pe dezvoltarea sa, atat educationala cat si personala.
Pentru o discutie mai detaliata, puteti lua legatura cu unul dintre specialistii Mirunette.