Mesaj tabara vara Bad Schussenried 18-31 august 2013


Buna ziua tuturor!
Am sa incep relatarea cu o mare multumire catre parinti, care i-au crescut pe copii intr-un fel atat de frumos. Insotesc o grupa, pe care orice profesor ar fi fericit sa o aiba intr-o tabara: educati, prietenosi, cuminti, haiosi, talentati… am numai cuvinte de lauda la adresa lor. Cu atat mai bucuroasa sunt, intrucat am reusit sa-i  cunosc mai bine si pe cei doi baieti, carora le sunt diriginta si sa descopar o latura de-a lor care imi place foarte mult. De exemplu, am descoperit abia acum cat de prietenos si glumet este Mihnea Serban, si pot sa apun ca ne intelegem tare bine. Este foarte bun prieten cu Dani, care este foarte sportiv, saritor si respectuos. Si Matei Popescu isi petrece mult timp cu baietii si mi-ar placea si mai mult daca ar fi mai indraznet :). Daca uneori prefer sa stea in camera, l-am chemat alaturi de ceilalti chiar daca nu participa efectiv la activitatea respective, din dorinta de a se interga cat mai bine.
Si fetele se inteleg de minune si interactioneaza foarte bine. Anastasia era la inceput oarecum ingrijorata pentru ca majoritatea copiilor sunt mai mari, si poate ar fi trebuit sa mai astepte un an, insa parerea mea personala este ca s-a integrat foarte bine, si nu doar in grupul nostru. Este foarte deschisa si draguta dar mai ales descurcareata.
Carina este tare draguta si harnica, are un accent foarte frumos pe care l-am remarcat de la inceput si apreciez grija pe care le-o poarta celorlalte fete din grupa. Este mereu saritoare si foarte activa, asa incat participa la foarte multe activitati. Tot un accent foarte frumos am observat si la Maria. Se vede ca este un copil de nota 10, intrucat deja si-a terminat si cartea cu care a venit. Are o grija deosebita de Ilinca si se intelege de minune cu toti participantii. Despre Ilinca pot povesti multe intrucat am descoperit si la ea multe calitati. Imi place mult usurinta cu care discuta cu cei din jur, faptul ca este tare cocheta si zambeste mereu.
Miruna este o fetita deosebita. Extrem de cuminte si pritenoasa se implica si ea alaturi de colegii de grup in multe activitati, este tare ambitioasa si a reusit intr-un timp scurt sa faca un salt foarte mare. Am remarcat ce bine se intelege cu Matei, fratele ei, si cat de multa grija isi poarta unul altuia. Catinca, integrata si ea atat la junior cat si la ceilalti, este o fetita foarte simpatica si prietenoasa. Comunica foarte bine cu toti, este glumeata si amuzanta. La fel si Andra, o fata foarte deschisa si comunicativa, foarte matura in gandire, mi-a creat o impresie tare placuta, atat mie cat si celorlalti colegi.
Am sa povestesc putin si despre cei mari in cele ce urmeaza., insa inainte va pot spune cu bucurie ca pana acum nu au existat  conflicte,  suparari sau intamplari negative.
Mi-ar fi placut sa fi trimis mai multe poze cu cei mari, intrucat sunt constienta ca numarul lor este depasit de pozele celor mici, insa explicatia este, ca cei mari stau oarecum mai retrasi si nu se implica in la fel de multe activitati ca cei mici, iar atunci sunt  mai greu de gasit si de pozat. Voi recupera, in schimb, in saptamana care urmeaza :).
Suntem de o saptamana aici, si putem spune ca pana acum nu au existat momente de plictiseala. In ultimele zile copiii au fost foarte activi, iar duminica au avut si putin timp pentru odihna. Din pacate s-a stricat vremea si a inceput de sambata sa ploua, iar prognoza arata ca pana miercuri nu avem sanse de vreme buna :(.
Sa va povestesc insa cum a decurs ziua de vineri:  programul de dimineata a fost focusat pe testele saptamanale, unde acum vazand cum se pune problema, i-am sfatuit sa se concentreze foarte tare si sa scrie cat mai bine, intrucat pe baza rezultatului ar putea fi avansati la un nivel superior. Rezultatele nu le-au fost comunicate, insa cel mai probabil luni, fiecare o sa afle cum s-a descurcat. Din ce am inteles, este necesar un procent de 75% cu accent deosebit pe gramatica pentru a fi avansat.
Catorva din grupa le-au plecat profesorii in concediu, asa incat incepand de luni o sa invete in alte grupe alaturi de alti profesori. Totodata din cei aproximativ 250 de elevi, weekendul acesta au plecat in jur de 100, asa incat pana la intoarcerea noastra in tara mai sunt 150 de elevi printre care si noi. Tot din acest motiv, cativa dintre copii au ramas singuri in camera (de ex. Anastasia si Matei C).
Vineri dupa pranz au fost liberi si cei mari iar atunci ne-am indreptat spre centru unde ne-am oprit la supermarket si apoi la o gelaterie pentru o inghetata. A trebuit sa revenim pana la orele 16 deoarece atunci incepea meciul de fotbal, unde Catinca, Andra si Teo ajutate de Anastasia si Ilinca si-au luat in serios rolul de cheerleaders si cu totii am incurajat echipa Bad Schussenried in care juca si Matei C, echipa care, desi in prima repriza incasase un gol, si-a revenit spectaculos dupa ce Matei a intrat pe teren, iar rezultatul final a fost 2-1 pentru noi :D.
Dupa cina, Carina, Anastasia si Ilinca si-au ales ca activitate sedinta de beauty, unde fetele din staff le-au lacuit unghiile si le-au pregatit pentru petrecerea tematica Black & White care avea sa inceapa dupa decernarea certificatelor, programata pentru ora 20.00. Nora, Radu, Anisia si Marc s-au imprietenit aici cu un baiat din Craiova pe nume Cristi, care urma sa plece a doua zi, motiv pentru care au dorit sa participle si ei la decernare, iar Maria si Ilinca au procedat la fel, intrucat si Steffi, fetita cu care ele au stat in camera pleca sambata. In final ni s-au alturat si Anastasia, Andra si Catinca. Atmosfera ne-a creat o imagine de ansamblu asupra cum va fi si vinerea viitoare pentru noi. Decernarea a fost foarte frumoasa, chiar emotionanta pentru unii dintre participanti, care aveau lacrimi in ochi si un mare regret ca timpul petrecut in campus alaturi de atatia copii se apropie de sfarsit. La petrecerea tematica cei mari nu s-au prea inghesuit, preferand sa petreaca timpul cu cei care urmau sa plece. Astfel Alexandra, Ioana si Mihnea N au petrecut seara cu Sorana, o eleva de la colegiul Goethe, care era deja de 3 saptamani aici, iar Matei, Miru si Teo au petrecut timpul vorbind cu cei de acasa prin wireless. La petrecere au participat insa Mihnea S, Dani si Matei P, dar si Maria, Carina, Ilinca si Anastasia, care impreuna cu toti juniorii au avut voie sa ramana cu o ora in plus fata de zilele trecute. 
Sambata a fost excursia la Munchen, si de data aceasta i-am insotit pe cei mari. Cei mici au plecat cu o intarziere de mai bine de o ora si jumatate, intrucat autocarul care trebuia sa-i transporte avusese o problema in drum spre Bad Schussenried; drept urmare au plecat si s-au intors mai tarziu decat prognozat.
Fiind in excursie cu cei mari am avut ocazia sa stam mai mult de povesti si sa-i cunosc si pe ei mai bine. Teo si Matei petrec mult timp impreuna, imi plac tare mult. Teo este foarte serioasa si cu capul pe umeri, iar Matei foarte prietenos si respectuos. Ne a ajutat si el si Radu cu reteaua de wireless. Radu s-a integrat si el tare bine si petrece mult timp cu Marc, Nora si Anisia. Despre Anisia pot spune ca la inceput a fost mai timida, nu prea ii place sa fie prinsa in poze, dar vad ca acum s-a mai acomodat; o vad zambind mai des ca in primele zile :). Radu a fost si el initial mai retras, insa acum nu-l vad singur niciodata, este foarte bun prieten cu Marc si apreciez faptul ca ii ajuta pe cei din jur. Are un umor care imi place tare mult. Este super simpatic si i-a contaminat pe multi cu accentul lui dragut :). La intoarcerea din Munchen am povestit cu Ioana, si ea foarte amuzanta, si ne-au amuzat pe toti cu aceasta ocazie. Am aflat ieri de pasiunea si talentul ei ca make-up artist si am ramas tare placut surprinsa. Alexandra isi petrece mare parte a timpului cu Mihnea N, ambii au aratat ca sunt foarte seriosi si maturi. Se pare ca se inteleg foarte bine si au descoperit ca au multe lucruri in comun. Am obeservat ca sunt mereu preocupati de ei, ingrijiti si acorda mult timp felului in care arata, lucru care este perfect normal si de inteles.
La Munchen cei mari au fost la BMW Welt – un showroom unde au putut admira diverse modele BMW si MINI, iar apoi au avut timp liber prin centrul orasului. Cei mici au fost la Deutsches Museum, de care au fost foarte incantati, iar apoi s-au plimbat alaturi de staff prin centru si au facut mici cumparaturi.
Dupa cina de sambata, mai toti pareau destul de obositi si cativa s-au retras in camere, iar ceilalti au mai jucat carti, au mai socializat si au fost la cinema-ul din campus. Pentru sambata seara era planuit si un foc de tabara insa din cauza vremii a trebuit amanat :(. O sa vorbesc insa cu stafful, ca sa vedem daca il putem reprograma.
Referitor la vreme trebuie sa va spun ca este extrem de rece pentru aceasta perioada, asa incat multi au fost nevoiti sa ia pastile de raceala si dureri  in gat. Tuturor ne este destul de rece si incercam sa ne imbracam cat mai calduros; in zilele de shopping au existat achizitii si in acest scop :). Mai avem cate un nas infundat, dar bem multe ceaiuri, astfel incat sa ne punem pe picioare cat mai repede. Stafful de aici este si el aprovizionat cu medicamente, astfel ca in cazul in care copiii nu mai au pastille, putem sa cerem de aici.
In programul de duminica, au putut alege activitati incepand cu ora 11. La micul dejun fiecare s-a prezentat in functie de cum s-a trezit, intrucat a fost ziua cand au putut dormi mai mult, iar micul dejun s-a servit intre 9-11, iar dupa micul dejun marea majoritate s-a indreptat spre sala de pian, unde Maria si Miruna alaturi de colega de camera a Catincai ne-au tinut un recital la pian pentru mai bine de o ora. A fost excellent; nu stiam ca fetele sunt atat de talentate :).
Mihnea si Dani, activi ca de obicei, nu au fost speriati de vremea putin mai nefavorabila si au participat la o plimbare cu bicicletele. La fel si Carina, care a plecat cu tatal ei intr-o excursie. Ceilalti s-au mai inscris la ping-pong, tenis,  cursuri de gatit si cinema. Pot spune ca Ilinca a primit muuulte laude pentru felul in care joaca tenis :).
Am sa revin marti cu nouatati si poze dar si cu mai multe impresii. Pana atunci, salutari tuturor si o saptamana cat mai frumoasa.
Laura (Group Leader tabara Bad Schussenried)