Sisteme Internationale de Invatamant

Beneficiile studierii la un liceu din strainate

Ca absolventi ale unor licee prestigioase din Marea Britanie, Irlanda, Elvetia, Germania, Spania, Statele Unite ale Americii, elevii dobandesc avantaje de necontestat prin oportunitatile oferite de aceste scoli, care contribuie la construirea unei baze academice solide, la maturizarea si dezvoltarea increderii in sine si a independentei. Fiecare sistem educational este diferit, dar toate ofera cunostintele si calificarile internationale necesare admiterii la universitati renumite din lume, care ulterior te ajuta sa urmezi o cariera de succes in domeniul ales.

  • Sisteme educationale recunoscute international
  • Invatarea cel putin a unei limbi straine la nivel nativ
  • Feedback constant din partea profesorilor si atentie elev: profesor datorata numarului mic de elevi/ clasa
  • Programe academice performante care te pregatesc pentru admiterea la universitati de top
  • Experienta valoroasa si provocari noi care iti imbogatesc experienta din CV
  • Dezvoltarea independentei si a increderii in propriile abilitati
  • Invatarea gestionarii timpului
  • Participarea la o gama variata de cluburi si activitati extra-scolare in timpul liber, utile si recomandate pentru pregatirea aplicarii la facultate
  • Expunerea la noi culturi, traditii, gastronomii
  • Sansa de a-ti face prieteni internationali, care va evolua intr-o importanta retea de networking

Sistemele de invatamant international promovate 


IB - Bacalaureat International 

Bacalaureatul International este o programa academica ce dureaza 2 ani, provocatoare si echilibrata, cu examene finale, care pregateste elevii cu varste cuprinse intre 16 si 19 ani pentru succesul la universitate si mai departe in viata.

Programa pregateste elevii pentru participarea eficienta la o societate care evolueaza atat de rapid prin faptul ca ii ajuta:

  • Sa se dezvolte fizic, intelectual, emotional si etic;
  • Sa-si imbogateasca cunostiintele, studiind 6 materii din arii curiculare diferite;
  • Sa dezvolte abilitati si o atitudine pozitiva asupra invatarii, care ii va pregati pentru studiile superioare ;
  • Sa studieze cel putin 2 limbi straine ceea ce duce la dezvoltarea intelegerii culturilor diferite;
  • Sa realizeze conexiuni intre disciplinele traditionale si sa exploreze natura cunostintelor prin intermediul cursului unic de Teoria cunoasterii (Theory of Knowledge) inclus in programa;
  • Sa intre in profunzimea unei arii de interes academic prin intermediul viziunii a mai multor discipline in cadrul eseului extins (Extended Essay);
  • Sa se dezvolte personal si interpersonal prin CAS (Creativity, Action, Service). 

Esenta programei consta in: 

  1. Extended Essay – care solicita elevilor sa se angajeze intr-o cercetare independenta asupra unei materii studiate la clasa.
  2. Theory of Knowledge (TOK) – care dezvolta o abordare coerenta asupra invatarii. In cadrul acestui curs de gandire critica, elevii vor invata cum sa-si adanceasca intelegerea cunostintelor pe care le dobandesc.
  3. CAS (Creativity, Action, Service) – implica elevii intr-o serie de activitati de-a lungul programului. Creativitatea incurajeaza elevii sa se inscrie la cursurile de arta si gandire creativa. Actiunea cauta sa dezvolte un stil de viata sanatos prin activitate fizica. Iar actiunile umanitare ofera noi cai de invatare cu valente academice. Cele 3 aspecte ale CAS-ului amplifica dezvoltarea personala si interpersonala a elevilor prin invatarea experientiala, calatorii si descoperirea de sine.

Structura curriculum-ului este formata din 6 grupe de materii din arii diferite de studiu:

  1. Studies in Language and Literature
  2. Language Acquisition
  3. Individuals and Societies
  4. Sciences
  5. Mathematics
  6. The Arts

Elevii trebuie sa aleaga o materie din fiecare grupa din primele 5. Optiunea 6 va fi fie o arta (din grupa 6) fie o a doua materie din primele 5 grupe. De asemenea, materiile sunt disponibile la nivel inalt (High Level) sau nivel standard (Standard Level).  Cel putin 3 si nu mai mult de 4 materii pot fi studiate la nivel inalt, in timp ce restul vor fi studiate la nivel standard.


Cum este evaluat examenul de Bacalaureat International (IB)?

Elevii vor sustine la finalul celor 2 ani de studiu examene scrise la materiile studiate.  


Care este sistemul de notare al examenelor de Bacalaureat International (IB)?

Notele obtinute de candidati pot varia de la 1 (cea mai mica) la 7 (cea mai mare). De asemenea, ei sunt notati si pe baza Theory of Knowledge si Extended Essay de unde pot obtine puncte in plus. La final, diploma de IB este obtinuta de elevii care intrunesc cel putin 24 de puncte la evaluare, nivelul corespunzator unor cunostinte minime de-a lungul curriculum-ului. Punctajul cel mai mare care se poate obtine este de 45 puncte.


A-LEVELS 

Ce sunt examenele A-LEVELS si cand se sustin?

Cunoscuta oficial sub numele de GCE Advanced Level (General Certification of Education Advanced Level), programa de A-levels consta in studierea intensiva pe parcursul a 2 ani a 3/ 4 materii la alegerea elevilor. Finalul celor 2 ani se concretizeaza intr-o serie de calificari recunoscute international cu care se aplica in continuare la universitate. Examenele de A-levels se sustin, de obicei, in intervalul 16-18 ani si reprezinta apogeul invatamantului secundar superior (liceu), insa ele pot fi sustinute si mai tarziu, la varsta adulta.


Cum sunt structurate examenele A-levels si cate calificari ar trebui sa ai?

Examenele de A-levels se divid in examene AS levels, sustinute in primul an, si examene A2, sustinute in cel de-al doilea an. De obicei, elevii studiaza 4 materii pentru nivelul AS si pot alege sa renunte la una pentru nivelul A2, ramanand astfel cu 3 materii complete (full A-levels = AS + A2), conditia minima pentru oricare universitate de prestigiu. Atat nivelul AS, cat si A2, sunt impartite intr-o serie de module care acopera diferite tematici ale curriculum-ului. In timp ce nivelul AS este focusat pe achizitia si aplicarea cunostintelor si abilitatilor, nivelul A2 este conceput pentru dezvoltarea competentelor pentru analiza si evaluare critica.

Multi elevi aleg sa studieze mai mult de 3 materii pentru A-levels, in special aceia care sunt concentrati pe partea academica si aspira la admiterea la universitati de top. Mai mult, unele scoli si colegii isi stabilesc o materie extra obligatorie (General Studies), fie doar la nivelul AS (in primul an) fie ca materie completa A-level (adica se studiaza si la nivel AS, si la nivel A2); scopul acestei materii este de a extinde notiunile de cunostiinta generala si abilitatile de gandire critica, dar, in general, nu este suficient ca aceasta materie sa inlocuiasca una din cele 3 obligatorii pentru cerintele minime de aplicare la universitate. Intr-adevar, nu toate materiile de A-level sunt valorizate in egala masura; “materiile traditionale” precum Literatura Engleza, Matematica sau Fizica sunt mult mai bine vazute si apreciate decat materiile nou introduse in programa precum Media Studies sau Psihologie.


Cum sunt evaluate examenele A-level?

Examenele de A-level iau forma unor lucrari scrise, la care se adauga munca fiecarui elev depusa in timpul orelor si studiului individual. Pentru cei coplesiti de emotia examenului scris, munca individuala reprezinta oportunitatea ca fiecare sa-si evidentieze diverse abilitati academice intr-un mediu mai putin presant. 

Examenele se sustin la finalul fiecaruia din cei 2 ani, in lunile Mai si Iunie si, de multe ori, se succed unei perioade de studiu (inclusa in structura anului academic) in care fiecare are timp sa-si revizuiasca materia, mai degraba decat sa urmeze un program traditional de mers la cursuri. Rezultatele finale se afiseaza in luna August.


Ce note se pot obtine la examenele A-level?

Examenele sunt notate de la A* la U, unde A*este nota maxima, reprezentand un scor total intre 90-100%, iar U este nota minima (Unclassified). Pe certificatul final, apare atat nota pentru fiecare modul, cat si cea finala.


ADVANCED PLACEMENT (AP)

Advanced Placement (AP) este un program pregatitor de trei ani (clasele 10-12) care include un set de discipline obligatorii si optionale din diverse domenii.


Cum este structurata programa?

Programa depinde de fiecare scoala, dar de obicei materiile AP includ:

  • 2 discipline obligatorii: istorie sau sociologie engleza si americana
  • 4 sau 5 discipline optionale: matematica, muzica, arta, biologie, informatica, dans, teatru.

Acest sistem de invatamant este ales de catre elevii care doresc sa se inscrie la o facultate din Statele Unite ale Americii. Totusi, elevii care aleg sa studieze AP la liceu nu sunt conditionati de o singura destinatie pentru admiterea la facultate, acestia putand aplica si la universitatile europene care recunosc diploma AP. Tarile in care se poate studia AP, in afara SUA, sunt: Marea Britanie, Elvetia, Olanda.

Liceul in SUA dureaza 6 ani - de la clasa a VII-a pana la a XII-a. In primii doi ani de liceu (varstele 13-14), copiii frecventeaza Junior High School. Elevii (15-18 ani) petrec urmatorii 4 ani in Senior High School care are un accent academic puternic si pregateste liceenii pentru admiterea la universitate.

Decizia despre ce clasa va urma un elev atunci cand se inscrie la liceu in America depinde in intregime de scoala. Cele mai importante criterii sunt varsta copilului, nivelul de cunoastere a limbii engleze, disciplinele si notele din scoala anterioara.


Structura anilor de liceu in SUA:

VARSTA

SISTEMUL AMERICAN

12 – 13 ani

Junior High School

clasa a 7-a

 

13 – 14 ani

Junior High School

clasa a 8-a

 

14 – 15 ani

Senior High School

clasa a 9-a

Freshman

15 – 16 ani

Senior High School

clasa a 10-a

Sophomore

16 – 17 ani

Senior High School

clasa a 11-a

Junior

17 – 18 ani

Senior High School

clasa a 12-a

Senior


Lista materii Advanced Placement (AP):

Sunt disponibile 38 de materii care se studiaza la nivel AP si dintre care elevii pot opta pentru a sustine examenele finale. Intotdeauna este recomandat ca alegerea materiilor sa fie facuta impreuna cu consilierul scolii.

  • AP Art History
  • AP Biology
  • AP Calculus AB
  • AP Calculus BC
  • AP Chemistry
  • AP Chinese Language & Culture
  • AP Comparative Government & Politics
  • AP Computer Science A
  • AP Computer Science Principles
  • AP English Language and Composition
  • AP English Literature and Composition
  • AP Environmental Science
  • AP European History
  • AP French Language & Culture
  • AP German Language & Culture
  • AP Human Geography
  • AP Italian Language & Culture
  • AP Japanese Language and Culture
  • AP Latin
  • AP Macroeconomics
  • AP Microeconomics
  • AP Music Theory
  • AP Physics 1: Algebra-Based
  • AP Physics 2: Algebra-Based
  • AP Physics C: Electricity & Magnetism
  • AP Physics C: Mechanics
  • AP Psychology
  • AP Research
  • AP Seminar
  • AP Spanish Language & Culture
  • AP Spanish Literature & Culture
  • AP Statistics
  • AP Studio Art: 2-D Design
  • AP Studio Art: 3-D Design
  • AP Studio Art: Drawing
  • AP U.S. Government & Politics
  • AP U.S. History
  • AP World History

Cum sunt evaluate examenele Advanced Placement:

Nu exista un numar obligatoriu de examene AP. Elevul poate sustine un singur examen sau mai multe. De regula, elevii sustin 3 examene AP. La universitatile de top ar fi indicat ca elevul sa aiba 4 examene AP, cu un scor de minim 4 puncte/ examen. Daca obtii scorul maxim, 5, te poti califica pentru credite pentru facultatea aleasa, care inseamna taxe mai mici pentru primul an/ toti anii de studiu. Scor mediu, acceptat de multe universitati, porneste de la 3. Examenele se sustin pe parcursul a doua saptamani, in luna mai, iar rezultatele sunt afisate in luna iulie.


SISTEMUL GERMAN (ABITUR)

Educatia scolara in Germania incepe de la 6 ani. Programa scolara din scolile de stat difera in functie de statul federal in care este localizata.


Structura anilor de scoala:

Scoala primara (Grundschule): clasele 1-4. In Berlin si Brandenburg, scoala primara se termina cu clasa a 6-a. La sfarsitul scolii primare, parintii impreuna cu profesorii copilului decid la ce scoala generala va merge copilul, in functie de performantele academice.

Liceul (Gesamtschule or Gemeinschaftsschule): clasele 5/7 – 9/10 sau 12/13

Grammar School (Gymnasium): clasele 5/7–12/13

In functie de performantele academice si numarul de ani de scolarizare, elevii pot obtine mai multe certificate: the first school-leaving certificate (Hauptschulabschluss), a lower secondary school-leaving certificate (Realschulabschluss, Mittlere Reife), an entrance qualification for universities of applied sciences (Fachhochschulreife) or a general higher education entrance qualification (Abitur).

Dupa obtinerea diplomei de nivel secundar I, elevii au optiunea de a continua cu liceul pentru a obtine Abitur sau o certificare vocationala.

Dupa cei 12 ani de studiu, elevii sustin examenul final, Abitur. Astfel au posibilitatea sa aplice la facultate.


Despre examenul Abitur

Acest examen are probe scrise si orale. Examenele scrise includ 3 sau 4 materii de la Cursuri avansate si 1 sau 2 materii de la cursurile standard. Fiecare examen scris dureaza 4 ore.

Materiile obligatorii sunt: germana, limba straina si matematica. Examenele acopera 3 specializari:

  1. Lingvistico- literaro – artistice
  2. Socia – stiintifice
  3. Matematico – stiintifico – tehnice

Rezultatele finale ale examenului Abitur sunt o combinatie intre notele obtinute in ultimii 2 ani de liceu si notele de la examinarile finale.

Scorul de la Abitur variaza intre 300 puncte (cel mai mic) si 900 puncte (punctajul maxim).


Structura sistemului educational german


SISTEMUL DE INVATAMANT FRANCEZ

Bacalaureatul francez sau, pe scurt, “le Bac”, este o examinare nationala sustinuta la finalul liceului, fiind recunoscuta la nivel international. Examinarea este obligatorie pentru elevii care doresc sa continue cu studiile universitare. Exista trei tipuri de bacalaureat in Franta, a carui diploma permite elevilor sa aleaga una dintre optiuni in functie de interese, abilitati si ambitii:

  • Bacalaureatul general – elevii invata materiile generale: doua limbi straine, istorie si geografie, cultura stiintei si sport; si 3 materii de specialitate, dintre care la o materie vor renunta dupa primul an de studiu, finalizand-o cu un examen. Exemple de materii de specialitate: matematica, fizica, chimie, biologie, economie si stiinte sociale, limba, literatura si cultura unei limbi straine, istorie, geopolitica si stiinte politice; informatica.

  • Bacalaureatul tehnic – se adreseaza celor care vor sa lucreze intr-un anumit sector de activitate: management, social, muzica, management hotelier, etc.

  • Bacalaureatul profesional – exista aprox. 100 de specializari pentru care se poate sustine bacul profesional


Modul de evaluare

Incepand cu 2021, Le Bac foloseste o combinatie intre examinari intermediare si examene finale. Examenele intermediare includ materii precum: istorie, geografie, limbi straine, sport si o materie de specializare. Aceste examene se sustin in clasele a XI-a si a XII-a si contribuie cu 30% la nota finala. De-a lungul celor 2 ani, elevii sustin diferite teste pentru materiile obligatorii. Acestea contribuie cu 10% la nota finala. La finalul clasei a XII-a, elevii sustin examene la cele 2 materii de specialitate, precum si la istorie, geografie, limbi straine. Aceste examene finale contribuie cu 60% la nota finala.

Examenele se sustin in luna iunie, sub forma de eseu si dureaza intre 2 – 4 ore.


Sistemul de notare

Elevii trebuie sa obtina cel putin 10 din 20 de puncte pentru a obtine diploma de Bacalaureat.

  • Excelent (highest honours) – Medie de 16 pct sau mai mult
  • Foarte bine (high honours) – Medie de 14-15.99 pct
  • Bine (honours) – Medie de 12-13.99 pct

STRUCTURA ANILOR SCOLARI (ordine descrescatoare)

Age

School

Class/Form

17-18 

Lycée

Terminale (T)

16-17

Lycée

Première (1ère)

15-16

Lycée

Seconde (2nde)

14-15

Collège

Troisième (3e)

13-14

Collège

Quatrième (4e )

12-13

Collège

Cinquième (5e)

11-12

Collège

Sixième (6e)

10-11

Ecole Primaire

Cours Moyen 2 (CM2)

9-10

Ecole Primaire

Cours Moyen 1 (CM1)

8-9

Ecole Primaire

Cours Elémentaire 2 (CE2)

7-8

Ecole Primaire

Cours Elémentaire 1 (CE1)

6-7

Ecole Primaire

Préparatoire (CP)

5-6

Ecole Maternelle

Grande Section

4-5

Ecole Maternelle

Moyenne Section

3-4

Ecole Maternelle

Petite Section

Completeaza formularul de inscriere!


 

De ce sa alegi o scoala sau un liceu in strainatate?

Mirunette crede cu tarie in educatia oferita de scolile si liceele de tip boarding prin prisma feedback-urilor pozitive primite de la aplicantii nostri deveniti studenti in strainatate, dar si datorita experientei membrilor echipei Mirunette formata din fosti studenti in strainatate si profesori.

Indiferent de tara in care alegi sa studiezi, prioritatea specialistilor Mirunette este sa te ghideze catre institutii care ofera programe de tip boarding axate atat pe dezvoltare academica cat si pe deprinderea abilitatilor practice. De asemenea, gandirea analitica reprezinta o parte importanta, intrucat eficacitatea si expertiza sunt cerinte extrem de cautate in societatile dezvoltate din occident.

Clasele dispun de un numar mai mic de elevi, deoarece se urmareste acordarea unei atentii sporite pentru fiecare elev, progresul fiind bine targetat si urmarit constant.

Pe langa materiile de baza care joaca un rol central in procesul de invatare, multe institutii ofera un numar mare de activitati extra-curriculare. De la sporturi, la arte, la stiinta. 

Vrei sa afli mai multe informatii despre cum poti ajunge sa studiezi intr-o scoala sau un liceu de tip boarding?

Ia legatura cu un specialist Mirunette!

Acreditari