Experienta ta universitara probabil nu va fi exact asa cum iti imaginezi acum, ca elev in anii terminali de liceu. In timp ce pregatirea pentru examenele finale iti ocupa majoritatea timpului, inca te mai poti bucura de avantajele faptului ca locuiesti acasa cu parintii si nu trebuie sa te preocupi neaparat de « sarcinile » de zi cu zi precum gatit, curatenie sau intretinere.
Plecarea la Universitate de cele mai multe ori este insotita de responsabilitatea de a-ti purta singur de grija, pe langa sarcina de a tine pasul cu munca ta academica, iar asta ar putea fi un soc pentru aceia care sunt mai putin pregatiti pentru viata independenta din fiecare zi.
Iata ce ar trebui sa stii inainte de plecare :
… si nici nu te poti baza la infinit pe « banca » mamei si a tatalui. Imprumutul iti asigura costurile pentru cursurile academice, insa pe langa acestea mai exista costurile de cazare, mancare, spalatorie sau cosmetice; plus banii de buzunar pentru iesirile in oras sau activitatile extra-curriculare care au loc la Universitate, excursii pe care trebuie sa le achiti din banii tai sau cadouri pentru zilele de nastere. Este foarte probabil sa intampini multe cheltuieli pe care sa nu le fi luat in considerare pana acum, asa ca incearca sa te gandesti la toate si sa-ti planifici bugetul foarte bine.
Daca ai oportunitatea sa te angajezi pe timpul verii, este recomandabil sa o faci – banii castigati vor fi o sursa de venit extrem de pretioasa atunci cand vine vorba de cheltuielile de zi cu zi; ca sa nu mai vorbim de satisfactia ca propria ta munca intretine aceste cheltuieli. Va fi de asemenea si un punct in plus pentru CV !
Asta nu va fi o problema pentru cei constiinciosi care fac deja acest lucru acasa :), insa ar putea fi un soc pentru cei care sunt obisnuiti ca mama sa se preocupe de aceste activitati in fiecare zi. Chiar si asa, nu este deloc dificil sa inveti cateva retete de baza. Mancaruri foarte simple precum cartofii copti sau omleta iti vor asigura mese rapide, usoare si nutritive.
Inainte sa pleci la Universitate invata cum sa folosesti masina de spalat, uscatorul de haine si fierul de calcat, in cazul in care nu esti familiarizat cu utilizarea lor; este o indemanare de baza pe care va trebui sa o inveti la un moment dat.
Pentru cei mai multi boboci, plecarea la universitate este printre primele experiente de a locui departe de casa. Comparand cu caldura si confortul de acasa, cazarea in campusul universitar s-ar putea sa ti se para initial mohorata si impersonala, dar poti schimba asta personalizandu-ti camera asa cum iti place! Inainte de a pleca te poti gandi la posibilitati de decor ! Iata cateva sugestii:
propria ta cuvertura pentru pat, colorata asa cum iti place;
postere si fotografii ale persoanelor dragi din viata ta – majoritatea Universitatilor au in camere panouri mari pe care poti sa prinzi orice iti doresti;
diverse accesorii pentru mobila;
luminite sau lampi diferite pentru birou sau camera; poate schimba total atmosfera;
plante (fara sa uiti sa le uzi, in schimb)
Faptul ca unele persoane respecta mai putin lucrurile altora este o realitate nu foarte placuta, iar intr-o bucatarie comuna exista cele mai mari sanse sa se intample asa. Se poate ca atunci cand constati ca unele lucruri iti lipsesc, ca mousse-ul tau preferat de ciocolata pe care l-ai lasat in frigider si la care te-ai gandit toata ziua, acum nu mai este acolo, sa te simti descurajat si asta sa duca la crearea de tensiuni intre tine si colegii de campus. Insa nu merita sa pierzi prietenii pe acest motiv. Cel mai bine este sa-ti pastrezi lucrurile in camera ta. Mai mult, eticheteaza-ti orice lasi in spatiile comune (bucatarie, camera de zi etc).
Iti vei face mult mai usor prieteni daca ai in camera echipamente pentru distractie. Pe durata saptamanii bobocilor (pe care toate Universitatile o au), lasa-ti usa deschisa si fa din camera ta un loc primitor pentru relaxare si amuzament. Te poti dota cu urmatoarele :
Pe parcursul saptamanii bobocilor, cu siguranta vor avea loc o gramada de targuri unde organizatiile studentesti vor incearca sa-i cucereasca pe cei mai multi dintre cei proaspat sositi. Nu te ingrijora daca ajungi sa te inscrii la mai multe organizatii decat simti ca poti sa iei parte – daca nu doresti sa participi la activitatile lor, nu te va obliga nimeni ! Pregateste-te, totusi, sa fii bombardat cu o gramada de mesaje de la Societatea de Badmington sau Fan Clubul « Dr. Who ».
Saptamana bobocilor iti ofera posibilitatea sa descoperi ceea ce Universitatea are sa-ti ofere si poti intotdeauna sa participi la primele sedinte din cadrul organizatiilor care iti trezesc interesul inainte sa decizi carora sa te alaturi.
Iti vei folosi laptop-ul foarte mult in timpul facultatii. Luand notite, scriind eseuri, trimitand sarcinile catre tutori, tinand pasul cu activitatile sociale – toate acestea necesita model avansat cu un spatiu de memorie mare. Ultimul lucru pe care ti-l doresti este ca in timp ce iti scrii teza de licenta, laptop-ul sa clacheze.
Daca te numeri printre putinii viitori studenti care nu au inca o pagina de Facebook sau pur si simplu te tii departe de o astfel de modalitate de socializare, e timpul sa-ti faci un cont! In zilele noastre, este foarte utila pentru a fi la curent cu evenimentele din Universitate.
Contrar a ceea ce ai putea sa te astepti, studentii nu se plimba intotdeauna in hanorace si blugi. Este foarte posibil ca uneori sa participi la evenimente mai formale unde vei avea nevoie de o tinuta mai eleganta asa ca merita sa ai in bagaj si un costum sau o rochie de cocktail.
Ca student o sa te bucuri de un numar fabulos de reduceri la aproape orice, de la restaurante si cafenele, pana la bilete la cinema, calculatoare sau bilete de tren.
Procesul aplicarii la o universitate de top din strainatate este unul complex si crucial pentru dezvoltarea ta personala. Aditional serviciilor de consultanta educationala, Mirunette iti sugereaza o serie de materiale pregatitoare pentru a face pasul cel mare. Acestea vor clarifica pentru inceput anumite aspecte cheie legate de mediul academic si stilul de viata de peste hotare.