UK este un loc fantastic pentru studiu, cu numeroase universitati de top si o bogata cultura, acestea plasand-o si printre cele mai atractive locatii pentru viitorii studenti. Insa, in timp ce elevii Britanici sunt pregatiti pentru admiterile in sistem-ul specific universitatilor din UK, pentru elevii internationali, cum suntem si noi, de altfel, lucrurile sunt putin mai complexe. O tara necunoscuta alaturi de un sistem de invatamant superior necunoscut aduce cu ele luarea in considerare a mai multor aspect pe parcursul procesului de aplicare. In cazul in care te-ai hotarat ca Marea Britanie este locul potrivit pentru studiile tale universitare, citeste in continuare si afla totul despre UCAS ;). Iti explicam in continuare ce trebuie sa faci pentru a aplica in unul din sistemele educationale universitare cele mai prestigioase din lume.
UCAS ofera o sursa centrala de informare si consiliere cu privire la invatamantul superior, precum si la prelucrarea dosarelor de candidatura la cursurile de zi ale universitatilor si colegiilor din Marea Britanie. UCAS simplifica procedurile oferindu-ti posibilitatea de a candida la maximum cinci cursuri utilizand un singur serviciu.
Primul pas este sa te hotarasti ce iti doresti sa studiezi. Ai in vedere ca majoritatea cursurilor in UK dureaza 3 ani, in timp ce altele 4 ani. Ai de ales dintr-o lista de mai mult de 35.000 de cursuri, astfel ca iti recomandam sa incepi cercetarea lor din timp, astfel incat sa ai suficient ragaz sa faci o alegere bine informata.
Alegerea universitatilor este putin mai dificila pentru un elev international, cu atat mai mult cu cat participarea la Open Days-urile organizate de acestea este mai putin accesibila. Daca aceasta oportunitate apare, insa, ar fi extrem de benefica pentru ca iti ofera ocazia de a vizita universitatea care te intereseaza, dar iti permite si sa testezi daca Marea Britanie este intr-adevar locul unde iti doresti sa studiezi.
Cateva dintre criteriile care te pot ajuta atunci cand alegi universitatile ar putea fi:
Pentru inscrierea la universitati in Marea Britanie, alegi 5 universitati la care sa aplici, astfel ca vei putea sa pui pe lista cateva optiuni de la care sa primesti ulterior oferte de loc. Decat sa aplici exclusiv la universitati ale caror conditii de admitere sunt la capatul superior al listei de institutii, este o idee buna sa alegi universitati care sa prezinte o imbinare intre cerinte academice crescute si cerinte usor mai joase; astfel vei fi “acoperit” in cazul in care rezultatele la examenul de bacalaureat nu sunt intocmai cum te asteptai. Dupa ce ai raspunsurile tuturor universitatilor, alegi care din cele ce ti-au oferit un loc sunt optiunea ta ferma (ferm choice) si care este back-up-ul (insurance choice), in cazul in care nu indeplinesti conditiile celei dintai. Astfel ca te sfatuim sa ai in vedere si optiunile tale de ferm choice si insurance choice atunci cand selectezi universitatile la care sa aplici.
In acest stadiu, ar trebui, de asemenea, sa stii ce calificari sunt acceptate de catre universitatile alese. In UK, calificarea standard este GCSE, A-level sau Bacalaureat-ul International (IB). Bacalaureat-ul Romanesc este diferit de acestea, astfel ca verifica cu atentie daca este recunoscut – de cele mai multe ori, universitatile au aceasta informatie pe site-ul propriu, la sectiunea Admissions Conditions for International Students.
Verifica, de asemenea, taxele fiecareia din optiunile tale. Ca studenti Europeni, avem dreptul la aceleasi taxe ca si studentii Britanici, cu alte cuvinte 9.000 GBP/an. Mai mult decat atat, suntem eligibili pentru imprumutul de la Guvernul Britanic, ce acopera taxa de scolarizare integral (acei 9.000 GBP).
Abrevierea UCAS vine de la “Universities and Colleges Admissions Service” si este portalul prin intermediul caruia se aplica la universitati in UK. Cand esti pregatit/a sa aplici, te inregistrezi pe UCAS si completezi un formular online, care se trimite electronic. Acesta va fi in mod automat trimisde platforma UCAS catre cele 5 universitati selectate de tine, astfel ca nu e necesar sa completezi cate un formular pentru fiecare universitate. E important sa tii cont de datele limita pentru ca acestea sunt diferite in functie de cursul si universitatile alese:
Exista 3 componente majore ale UCAS:
Eseul de motivare este cea mai complexa si dificila parte a aplicarii UCAS, astfel ca ia-ti timp cateva luni pentru scrierea lui. Ca elev international, exista o serie de lucruri ce ar fi util sa fie puse in evidenta: spre exemplu, motivele pentru care iti doresti sa studiezi specializarea aleasa in UK si nu in Romania. Urmareste site-ul www.mirunette.ro pentru mai multe articole despre tips & tricks in intocmirea unui Personal Statement.
Odata ce ai apasat “send” ai inainte cateva luni (anxioase J) in asteptarea deciziilor. Daca ai aplicat pentru Oxbridge, acestea iti vor solicita informatii in plus sub forma unui formular de inscriere aditional. Este posibil sa ai si examene de admitere, in functie de specializare. Oxbridge sunt, de asemenea, printre universitatile care solicita interviu, astfel ca ar fi bine sa te pregatesti pentru posibilitatea unei invitatii .
Iti poti urmari progresul aplicarii tale online prin UCAS. Deciziile universitatilor vor ajunge la tine sub una din urmatoarele moduri:
O conditie pe care, cu siguranta, o vei intampina, este nivelul de limba Engleza. Fara indoiala, universitatile de top iti vor solicita o buna stapanire a limbii, inclusiv un vocabulary academic bine pus la punct. Fiecare universitate are propriile conditii, astfel ca iti recomandam sa verifici inainte de a aplica.
Dorim sa va ajutam sa ii oferiti fiului sau fiicei dumneavoastra tot sprijinul posibil pe parcursul procesului de candidatura prin UCAS Apply Center. Pentru mai multe informatii despre UCAS si procesul de aplicatie la universitati din Marea Britanie, contacteaza consultantii educationali Mirunette la numarul de telefon: 072360633 sau e-mail: office@mirunette.ro!
Procesul aplicarii la o universitate de top din strainatate este unul complex si crucial pentru dezvoltarea ta personala. Aditional serviciilor de consultanta educationala, Mirunette iti sugereaza o serie de materiale pregatitoare pentru a face pasul cel mare. Acestea vor clarifica pentru inceput anumite aspecte cheie legate de mediul academic si stilul de viata de peste hotare.